Sunday, 10 July 2016

Servis air cond


 
Hari ni aku nak ajaq cara mudah nk servis air cond. Pasai apa nk kena servis? Sebab kalau x servis, nanti bill elektrik akan bertambah. Air cond lambat sejuk sebab cooling coil dan blower kotoq (berhabuk). Jadi paling kurang pon setahun sekali kena la servis. 

1. Mula2 kita kunci screw kat paip yang kecik.(bagi gas masuk balik dalam compressor).
 
2. On air cond. Kira sampai 10 saat. Lepas tu tutup screw kat paip yang besaq dan off air cond.
 
3. Disconnect wire pada terminal. Kalau boleh ambik gambaq sebelum cabut wire tu (kalau lupa wayar mana nak pasang, bole la rujuk gambaq tu).


 
4. Cabut paip drain. Buka sambungan paip dan bubuh tape supaya takdak benda asing masuk dalam paip tu.
 
5. Lepas semua dah tertanggal, cabut indoor dan boleh la start kerja membersihkan blower, cooling coil dan lain2.
 
 
 
6. Dah abis cuci, keringkan semua part tu.
7. Dah kering pon part indoor... bersih dan berseri... Lepas tu bole la pasang balik semua part.
8. Lepas dah pasang indoor, sambung balik paip.. kunci ketat paip kecik, paip besaq jangan kunci ketat lagi. Buka screw pada paip kecik (yang guna allen key). Buka pelan2 bagi gas keluaq kat paip besaq yg belum kunci tu... lepas gas dah keluaq kat paip besaq tu, kunci paip yg besaq dan buka screw allen key kat paip besaq. Dah siap pon. Bole on air cond dan boleh rasa beza lepas dah servis.
 
 

3 comments:

  1. Halo,

    Adakah anda sedang mencari pinjaman? Pinjaman peribadi, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, pinjaman penyatuan hutang dan lain-lain jenis pinjaman. Adakah anda telah dinafikan pinjaman oleh bank atau institusi kewangan atas sebarang sebab? Cari tidak lebih lagi kerana kami berada di sini untuk membantu anda dari segi kewangan. Kami menawarkan pinjaman yang dijamin kepada perniagaan dan individu dalam kadar faedah yang rendah dan kadar faedah yang berpatutan sebanyak 2%. Sekiranya berminat, e-mel kepada kami hari ini untuk memohon dan mendapatkan pinjaman segera.
    Tiada cek kredit diperlukan, 100% dijamin.

    E-mel kami: (henriettafernandoloanfirm@gmail.com)

    ReplyDelete
  2. adakah anda memerlukan pinjaman tulen untuk tujuan perniagaan atau membayar hutang anda hubungi Encik Kellie Wilson sekarang untuk pinjaman tulen melalui e-mel: Oceanicfinance113@gmail.com atau +1 (267) 725-7570

    ReplyDelete
  3. Halo,
    Saya seorang pemberi pinjaman Pinjaman Asing yang saya memutuskan untuk memberikan pinjaman jangka pendek, sederhana dan panjang kepada orang-orang jujur ​​yang walaupun pendapatan bulanan mereka berjuang untuk memenuhi keperluan asas mereka. Sama ada anda seorang broker yang ingin membantu pelanggan mencari pembiayaan peribadi atau pelabur yang ingin memaksimumkan pulangan anda, saya lelaki awak!

    Kami mempunyai sejumlah besar "Modal Persendirian" dan secara agresif mencari pinjaman ekuiti hartanah. Hubungi saya jika anda mahu keputusan!

    KAMI DAPATKAN FUND BERIKUT:

    • Pinjaman Untuk Semua
    • Pinjaman Tunai Keluar Semua Jenis Hartanah
    • Bangunan Multi-keluarga / Pangsapuri
    • Pinjaman Untuk Pelabur
    • Pinjaman Jambatan / Pembiayaan Mezzanine
    • Pinjaman untuk Pembeli Asing
    • Pinjaman Komersial
    • Tanah / Pembinaan
    • Produk Komersial / Multifamily Baru, dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    • Jumlah Pinjaman: $2,000USD - Di atas

    Gonzalez Andres Financial Company
    E-mel: gonzalezandresloan@gmail.com
    Laman web: gonzalezandresblog.wordpress.com

    ReplyDelete

Blower fan trip

Blower trip sebab star delta contactor jammed. (gambar contactor yang dah rosak)   Spare part (contactor baru)   Contactor yang telah di cab...