Monday, 18 May 2015

Air cond tak berfungsi

Assalamualaikum. Hari ni aku nk share skit pasal air cond. Minggu lepas aku pi rumah kawan aku pasal nk check air cond rumah dia (panasonic 1.5hp). Air cond dia x sejuk walau pon remote dah adjust sampai 16 degree C. Check punya check, aku dapati power supply xda selepas power relay. Selalunya klu jadi ni sebab board dia rosak. Aku pon bagi tau member aku tu nnti board dah ada aku akan pi tukar. 
Hari yg dinanti telah tiba. Aku pon tukar la board dengan harapan air cond rumah kawan aku ni akan berfungsi (sejuk la tu). Power pon dihidup kan. Tunggu punya tunggu air cond tak sejuk2. Aku jadi tension sekejap. Setelah puas check dan berfikir, aku try disconnect wire no.1 (live) & no. 2 (neutral) pada terminal outlet. Aku joint live dan neutral sekali. Aku panjat bumbung utk check keterusan arus kat out door. Aku dismantle live & neutral kat terminal out door. Aku test dgn multi meter guna function buzzer. Takda bunyi yg kedengaran. Lega dan sedikit geram. Dekat 2 jam aku dok pulun check. Rupanya 3 core wire untuk out door dah putus. Tanpa buang masa aku pon ganti wire tu. Air cond dihidupkan, kedengaran dari jauh compressor berbunyi manandakan x lama lagi bilik kawan aku akan sejuk. Sekian saja untuk hari ini.
Model air cond rumah kawan aku
Sebelah kanan tu adalah sarang tempat board tu berada.
Rupa cooling coil dan lain2 bahagian in door


 

2 comments:

  1. Halo,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Henrietta Fernando, pemberi pinjaman pinjaman swasta telah membuka peluang kewangan kepada sesiapa yang memerlukan sebarang bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2% untuk individu, syarikat dan syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan difahami. Hubungi kami hari ini melalui e-mel untuk memohon dan mendapatkan pinjaman segera: (henriettafernandoloanfirm@gmail.com)

    ReplyDelete
  2. Halo,
    Saya seorang pemberi pinjaman Pinjaman Asing yang saya memutuskan untuk memberikan pinjaman jangka pendek, sederhana dan panjang kepada orang-orang jujur ​​yang walaupun pendapatan bulanan mereka berjuang untuk memenuhi keperluan asas mereka. Sama ada anda seorang broker yang ingin membantu pelanggan mencari pembiayaan peribadi atau pelabur yang ingin memaksimumkan pulangan anda, saya lelaki awak!

    Kami mempunyai sejumlah besar "Modal Persendirian" dan secara agresif mencari pinjaman ekuiti hartanah. Hubungi saya jika anda mahu keputusan!

    KAMI DAPATKAN FUND BERIKUT:

    • Pinjaman Untuk Semua
    • Pinjaman Tunai Keluar Semua Jenis Hartanah
    • Bangunan Multi-keluarga / Pangsapuri
    • Pinjaman Untuk Pelabur
    • Pinjaman Jambatan / Pembiayaan Mezzanine
    • Pinjaman untuk Pembeli Asing
    • Pinjaman Komersial
    • Tanah / Pembinaan
    • Produk Komersial / Multifamily Baru, dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    • Jumlah Pinjaman: $2,000USD - Di atas

    Gonzalez Andres Financial Company
    E-mel: gonzalezandresloan@gmail.com
    Laman web: gonzalezandresblog.wordpress.com

    ReplyDelete

Blower fan trip

Blower trip sebab star delta contactor jammed. (gambar contactor yang dah rosak)   Spare part (contactor baru)   Contactor yang telah di cab...