Monday, 3 February 2014

Tips penyusuan

<3 TIPS PENYUSUAN KETIKA BERPANTANG <3
 
Selepas melahirkan bayi, ibu seharusnya memulakan penyusuan seawal mungkin. Jom kita amalkan 7 tips penyusuan ketika berpantang:- 

ღ Susukan bayi anda mengikut demand bayi. Susu yang sedikit terhasil pada awal tempoh berpantang adalah mencukupi untuk bayi yang baru lahir kerana saiz perut bayi yang baru lahir hanya sebesar guli. Maka ibu berpantang jangan panik kerana susu sedikit ya! Pasti mencukupi untuk bayi anda!

ღ Susu ibu adalah makanan pertama bayi anda yang sangat mudah di hadam. Oleh sebab itu, pada tempoh berpantang, bayi akan cepat susu dan memerlukan penyusuan dengan lebih kerap.

ღ Segerakan susukan bayi anda, jangan bertangguh lebih dari 2 jam. Jika tangguh terlalu lama, proses penghasilan susu ibu juga akan turut terjejas.
 
ღ Susukan bayi dengan kedua-dua belah payudara. Kosongkan sebelah payudara dan barulah beralih pada payudara sebelah lagi.  Apabila payudara ibu sudah kosong, otak akan terima signal untuk meningkatkan penghasilan susu ibu dengan lebih cepat. 

ღ Elakkan kenalkan susu formula terlalu awal. Susu formula  akan mengganggu  penerimaan bayi terhadap susu ibu.

ღ Elakkan penggunaan botol susu terlalu awal. Jika hadapi masalh susukan bayi secara direct, gunakah kaedah alternative seperti "spoon feeding", iaitu kaedah memberi susu kepada bayi menggunakan sudu atau mengguna picagari . kaedah alternative ini dapat mengelakkan "nipple confusion".

ღ Pastikan sepanjang tempoh berpantang , ibu dapatkan nutrisi lengkap untuk menghasilkan susu yang berkhasiat. Badan ibu sepanjang tempoh berpantang memerlukan nutrisi tambahan untuk menyokong proses peyembuhan luka selepas bersalin dan kesihatan yang baik untuk pastikan proses penghasilan susu lancar. Pengambilan supplement adalah salah satu alternatif.
 
Semoga 7 tips yang dikongsikan ini membantu bakal ibu dan ibu-ibu yang sedang berpantang yang mahu menjalankan penyusuan eksklusif susu ibu.

Untuk maklumat produk SHAKLEE, sila hubungi :-
Shah
Call, sms & WhatsApp
Email : nulead12@icloud.com
I.d : 1086232

No comments:

Post a Comment

Blower fan trip

Blower trip sebab star delta contactor jammed. (gambar contactor yang dah rosak)   Spare part (contactor baru)   Contactor yang telah di cab...