Saturday, 14 December 2013

Mesin rumput

Hari ni nk citer skit pasal masalah mesin rumput. Masalah yg aku hadapi ialah mesin rumput x susah nk hidup. Start punya start sampai kulit jari mengelupas.. Pedih oooo.... Bila tutup choke, enjin bole hidup tapi bila tolak trottle jadi semput. Kalau buka choke, langsung x hidup. Aku try tanya kawan aku. Dia kata carburator over flow atau pun carburator kena servis. Aku pun buka la skru bawah carburator tu utk buang minyak. Tapi masih sama gak.. Last2 kena la servis karburator. 
Karburator dah pun aku cabut dari enjin mesin rumput.. Belek punya belek, rupanya benda ni yg tersumbat.
Patut la susah nk idup.. Aku pun cucuk dengan jarum dan buang kotoran kat benda ni.. Bila dah pasang balik carburator. Aku pun start mesin rumput ni.. Senang ja dia idup.. Ish ish ish... Klu pi kedai, paling kurang mau kena RM10.


No comments:

Post a Comment

Blower fan trip

Blower trip sebab star delta contactor jammed. (gambar contactor yang dah rosak)   Spare part (contactor baru)   Contactor yang telah di cab...