Thursday, 6 June 2013

Ingin memulakan perniagaan kerepek pisang?

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Entri kali ni saya nak kongsi macam mana nak buat bisnes kerepek pisang. 
Bawah ni antara perkakas yang diperlukan.
1). Pisang (sebab nak buat kerepek pisang). Ehehehe.

2). Bekas merendam pisang yang dah di potong dari tandan (supaya getah kurang bila nak kopek)

3). Bekas merendam pisang yang dah dikopek kulitnya (nak bagi pisang bersih).

4). Bekas meletak kulit pisang (senang nak buang).

5). Penapis untuk menapis air dari pisang yang telah direndam.

6). Penyagat (guna yang boleh laras).

7). Minyak masak.

8). Pisang disagat terus kedalam kuali.

9). Garam secukup rasa. Bubuh sebelum nak angkat kerepek.

10).kerepek yang dah siap goreng. Masukkan ke dalam penyejat minyak no.1.

11). Ubah dari penyejat no.1 ke penyejat no.2. Supaya x banyak sangat minyak pada kerepek.

12). Masukkan kerepek kedalam bekas simpanan sementara.

13). Penimbang untuk timbang berat kerepek yang nak dibungkus.

14). Plastik untuk bungkus kerepek (guna yang tebal 07 sebab kalau nipis nanti takut bocor)

15). Sealer untul seal bungkusan kerepek.

16). Dah siap pon kerepek. Bole la start cari pelanggan.












8 comments:

  1. bagus2...entri yang berinfo macam ni mesti ramai orang suka...

    cuma satu nye lah...template blog tu biar kemas sket..klau kemas, orang senang nak baca + follow.

    ok..maaf jika terguris...skadar ingin meluahkan sedikit pendapat untuk kebaikkan bersama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noh kodiang. Terima kasih kerana sudi beri pendapat. Saya akan kemaskan lagi template blog saya.

      Delete
  2. Bagusnya dan salute pada admin kerana berkongsi..masih ada lagi insan yang berhati mulaia yang xlokek berkongsi ilmu membantu sesama insan..

    ReplyDelete
  3. Good info kepada semua..semoga kita sama2 dimurahkan rezeki..in shaa Allah..tq so much!

    ReplyDelete
  4. mana nk beli penyagat pisang tu ye

    ReplyDelete
  5. Mna nk beli penyagat boleh laras ni yea? Puas cari

    ReplyDelete
  6. Pisau mahal jgk rasanya...dlm rm88.** made jepun..nak Tanya air garam kan

    ReplyDelete
  7. Kat mn jual penyagat cam dalam gambar tu....saya nk beli

    ReplyDelete

Blower fan trip

Blower trip sebab star delta contactor jammed. (gambar contactor yang dah rosak)   Spare part (contactor baru)   Contactor yang telah di cab...